Zanzibar är en ögrupp i Indiska oceanen som tillhör Tanzania. På Zanzibar finns några av världens finaste stränder med turkost vatten och kritvit sand. Zanzibar har även en rik historia som sträcker sig långt bak i tiden, vilket gör det möjligt att lära sig en hel del om deras kultur och historia. Zanzibar bjuder också på utsökta och färska fisk och skaldjursrätter.

Zanzibar är en autonom region med en egen regering och parlament. Ögruppen var tidigare en brittisk koloni, men blev självständigt 1963 den 10 december.

Det bor omkring 1.3 miljoner invånare på Zanzibar, varav 99 % är muslimer. Som västerlänning är det därför viktigt att visa respekt för deras kultur och religion, genom att till exempel inte gå klädd hursomhelst. Visar man respekt får man respekt tillbaka. Lokalbefolkningen är väldigt trevlig så var inte rädd för att prata med dem eller att försöka lära känna dem.

Detta är en komplett reseguide som hjälper dig både under reseplaneringen och under själva resan.

Se & Göra

Cheetah’s Rock

På Cheetah’s Rock får man chansen att komma nära djuren och hjälpa till med att mata dem. Det bästa med Cheetah’s Rock är att det är djuren som är i fokus och inte besökarna. Givetvis är besökarna viktiga, men det får aldrig bli viktigare än djuren. Det märks tydligt att djuren trivs och är glada. Ett besök på Cheetah’s Rock är något som vi rekommenderar alla som gillar djur att göra.

Läs mer på: www.cheetahsrock.org

Stone Town 

Stone Town är en gammal stad med en hemsk och stark historia bakom sig på grund av slavhandeln. Numera är staden ett trevligt och mysigt ställe med sina små och trånga gränder. Staden är även listad på Unescos världsarvslista och är fortfarande en viktig handelsstad. Glöm inte bort att besök stadens marknad där du kan köpa kryddor från hela världen, lokala hantverk och äta god mat.

Zanzibar-spices

Foto: Marknaden i Stone Town

Mtoni Palace Ruins

Mtoni Palace bjuder först på en guidad rundtur genom de gamla palatsets ruiner. Efter rundturen fortsätter kvällen med musik och dans i en magisk miljö med tända ljus. Stämningen är som tagen ur berättelsen Tusen och en natt. Utöver rundturen och musik och dans bjuds man också på en äkta grillbuffe a la Zanzibar plus en god öl och vin för att spetsa till upplevelsen ytterligare.

Prison Island

Changuu, eller Prison Island som den tidigare hette har även den en hemsk historia bakom sig. Här fanns tidigare ett fängelse, men har i modern tid blivit ett populärt ställe för turister. På Prison Island / Changuu kan man snorkla och titta på och mata havssköldpaddor. Snorklingen här är fantastisk!

Zanzibar Quad Adventure

Upplev Zanzibar från en fyrhjuling. Ett annorlunda sätt där man får lära sig mer om hur lokalbefolkningen bor och hur de lever. Man kan också lära sig mer om deras historia och jordbruket. Zanzibar Quad Adventure tar med dig på en oförglömlig resa genom Zanzibars vardagliga liv.

Maisha Mazuri Horse Riding Club

Rid på hästar längs den fina sandstranden eller ute i havet eller varför inte ta en ridtur i månskenet och låta romansen flöda?

Rekommenderade Hotell på Zanzibar

Hideaway of Nungwi Resort & Spa

Ett lyxigt alternativ som passar dig som vill koppla av och bara njuta på Zanzibar. Här finns allt du kan tänkas behöva och läget är fantastiskt på en av världens finaste stränder – Nungwi Beach. Resorten har spaanläggning, utomhuspol och en utomordentlig service med trevlig personal och lyxiga rum. Trots ett högre pris, så får man mycket valuta för pengarna. Hideaway of Nungwi är utan tvekan det bästa hotellet på Zanzibar.

Klicka här för bilder, omdömen och aktuella priser

Kilima Kidogo Guest House

Ett guest house/hotell som ligger på stranden i Paje. Hotellet har dessutom både utomhuspool och spaavdelning. Standarden är bra och rummen är fina med bekväma sängar. Kilima Kidogo är ett familjevänligt alternativ och perfekt för en lugn och skön semester utan att man behöver tömma plånboken.

Klicka här för bilder, omdömen och aktuella priser

Stränder

Zanzibar är världskänt för sina magiska sandstränder och det är inte så konstigt att det varje år vallfärdar turister hit för att njuta av solen och alla fina stränder som finns på Zanzibar.

Nakupenda Beach

Ta en båttur till magiska Nakupenda Beach, som ligger cirka 20 minuter utanför Zanzibar, mitt i Indiska oceanen. Väl framme väntar turkost vatten och kritvit sand. Detta är en riktig paradisstrand i dess sanna bemärkelse. Dessutom har man chans att få se delfiner på vägen dit eller hem från båten.

Paje Beach

Vill du ha lugn och ro? Då ska du åka till Paje Beach som ligger på den sydöstra delen av Zanzibar. Sanden här är lika len och mjuk som mjölet du har hemma i skafferiet. Paje Beach är lång och det turkosa vattnet här skulle kunna få vem som helst att tappa andan. Vill man testa på kitesurfing så finns det möjlighet att göra det på Paje Beach.

Ras Nungwi

Världskända Nungwi Beach ligger i den norra delen av Zanzibar. Stämningen är alltid härlig på stranden och det är knappast någon överdrift när man säger att detta är en riktig paradisstand. Ett besök på Zanzibar är inte fulländat förens man har varit på Ras Nungwi.

nungwi-gemma-beach

Foto: Nungwi Gemma Beach

Kendwa

Underbara Kendwa Beach ligger en kort promenad från Ras Nungwi. Stranden här är lite lugnare och passar perfekt om man vill ta det lugnt i solen med en kokosnöts drink samtidigt som man läser en bra bok.

Transport

Daladala är det vanligaste transportmedlet på Zanzibar. Daladala är det färdmedel lokalbefolkningen använder sig av. Dessa kör i lokala och närliggande områden. Även taxi är billigt och ska man åka en längre bit kan det vara bra att ta en taxi istället. Taxibilarna står oftast vid sina taxistationer, men om man har tur kan man lyckas vinka in dem från vägen. Glöm inte bort att förhandla om priset innan du sätter dig i taxin.

Mat & Dryck

På Zanzibar är det fiskrätter som dominerar menyerna på de lokala restaurangerna. Fisken är ofta fångad samma dag och smakar utsökt. För dem som absolut inte gillar fisk finns det många andra rätter att välja mellan.

På Zanzibar ligger den världskända restaurangen The Rock. Restaurangen är väldigt unik och är belägen ute i havet. Här kan du njuta av en enastående utsikt samtidigt som du har turkost vatten, kritvit sand och små fiskar som simmar utanför. The Rock bjuder dessutom på fin service och riktigt god mat.

I Stone Town bör man besöka restaurangen House of Spices. Deras specialité är fisk och skaldjursrätter som kryddas med lokala kryddor. Resultatet är en spännande och annorlunda smakupplevelse.

The-rock-restaurant

Foto: The Rock Restaurant

Kläder

Kvinnor som besöker Zanzibar, framförallt Stone Town bör vara uppmärksamma på att det finns kulturella och religiösa regler på Zanzibar. Ha därför kläder som åtminstone täcker axlar, men allra helt långärmat eller klänning, kjol och byxor som går nedanför knäna. Detta är inget krav, men vi rekommenderar starkt att man följer dessa råd för att få en så bra upplevelse och resa som möjligt.

El

240 volt. Brittisk kontakt med tre pluggar. Adapter behövs och kan köpas här.

Vatten

Undvik att dricka kranvattnet på Zanzibar. Vattnet har en helt annan bakterieflora än den vi själva är vana vid. Tacka även nej till is i drycker för att undvika magproblem. 

Klimat

Klimatet är behagligt året runt på Zanzibar med en medeltemperatur som ligger på 25 till 28 grader. Svalkande brisar fläktar skönt under de varma sommarmånaderna. En kort regnperiod pågår normalt mellan april och maj.

Språk

Swahili och engelska.

Tidsskillnad

Sommartid: + 1 timme. Vintertid: + 2 timmar. 

Zanzibars officiella hemsida – www.zanzibartourism.net

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Zanzibar, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet