Alla nordiska medborgare behöver visum för att få resa in i Tanzania. Visumet gäller även resor till Ögrupperna Zanzibar och Pemba. Det går att ansöka om visum vid ankomst, men Tanzanias ambassad rekommenderar starkt att man ansöker om visum i förväg.

Hur ansöker man i förväg?

För att ansöka om visum i förväg behöver man fylla i en blankett och skicka eller lämna den till Tanzanias ambassad i Stockholm. Det du behöver skicka eller lämna till dem är:

  • Ditt pass, som ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresan.
  • Ifylld blankett, som finns här
  • Ett nytt passfoto
  • Förfrankerat kuvert adresserat till dig
  • Kopia på genomförd betalning. 500 kronor (single entry) ska sättas in på Ambassadens plusgiro/bankgiro. Kontanter och kortbetalning accepteras ej.

Standardvisumet gäller i tre månader och en inresa, därav namnet single entry visa. Behöver man ansöka om multiple entry visa eller affärsvisum ska detta alltid göras i förväg via ambassaden. Handlingstiden ligger oftast på 3 arbetsdagar, men kan variera under högsäsong och andra högtider.

Mer info om detta och information om affärsvisum och multiple entry hittar du på ambassadens hemsida – www.tanemb.se

Det rekommenderas att man ansöker om visum i förväg för att undvika köer och eventuella problem som kan uppstå ifall inte alla krav för visum är uppfyllda.

Hur ansöker man om visum på plats?

Du kan ansöka om visum vid ankomst på dessa platser:

  • Kilimanjaro International Airport, Arusha/Kilimanjaro
  • Julius Nyerere International Airport, Dar es Salaam
  • Zanzibar International Airport, Zanzibar
  • Gränsövergången mellan Kenya och Tanzania i Namanga

Kostnaden på plats är 50 USD och man får då ett single entry visum som gäller i 90 dagar.

Vi strävar alltid efter att ha visumreglerna uppdaterade, men regler och lagar kan ändras snabbt. Ta därför till vana att kolla på ambassadens hemsida för att vara säker på att reglerna om visum stämmer.

Adress till Tanzanias ambassad

Näsby Allé 6
183 55 Täby
Stockholm
Sweden

Telefon:  (08) 732 24 30

Adress till Sveriges ambassad i Tanzania

Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Telefon: +255 22 219 6500


Restips: Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Zanzibar och i Tanzania, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian eller Revolut, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet