När man åker till Tanzania är det viktigt att se över sina vaccinationer. Vissa vacciner är nämligen obligatoriska och nödvändiga beroende på vart i landet man ska befinna sig.

Tänk på att vaccinationer alltid beror på vem det gäller och vart man ska åka. Därför går det inte på förhand säga att en särskild person bör vaccinera sig mot vissa sjukdomar. Detta är något man bör rådfråga en läkare om innan man tar sitt beslut. Nedan följer allmänna rekommendationer från landets olika vaccinationsmottagningar.

Gula febern

Har du nyligen varit i ett land i Afrika eller Sydamerika där det finns risk för gula febern kräver myndigheterna i Tanzania att man ska visa upp ett intyg som visar att man är vaccinerad mot gula febern. Kontakta din närmsta vaccinationsmottagning för att få mer information om vilka länder det gäller.

Vanligtvis behöver man inte ha ett intyg ifall man reser mellan Zanzibar och fastlandet, men trots det finns det gott om fall där turister behövt visa upp ett sådant intyg iallafall.

Hepatit A

Alla resenärer rekommenderas att vaccinera sig mot hepatit A.

Hepatit B

Alla resenärer rekommenderas att vaccinera sig mot hepatit B. En vanlig kombo är att man kör vaccination mot hepatit A och B i samma spruta.

Kolera

Ska man besöka landsbygden rekommenderas vaccin mot kolera innan resans avgång.

Malaria

De flesta vaccinationsmottagningar rekommenderar läkemedel mot malaria till alla resenärer.

Tuberkulos

Ska du leva tillsammans med lokalbefolkningen i mer än 6 månader rekommenderar de flesta mottagningar att man vaccineras.

Turistdiarré

Det finns egentligen inget vaccin mot turistdiarré, istället kan man ta ett drickbart vaccin mot kolera för att eventuellt lindra och i vissa fall även motverka turistdiarré. Däremot finns det ingen dokumentation som visar att vaccinet fungerar särskilt effektivt mot turistdiarré.

Tyfoid

Planerar du att stanna i mer än tre veckor och äta på matställen med enklare standard eller om du ska leva med lokalbefolkningen så kan det vara en god idé att vaccinera sig mot tyfoid.

 

Tanzaniaguiden.se är inga läkare och ansvarar således inte för några rekommendationer. Rekommendationerna är istället en sammanställning av vad majoriteten av landets vaccinationsmottagningar rekommenderar i allmänhet. Ta för vana att alltid rådfråga en läkare innan du väljer att vaccinera dig.