tanzania-mat

Upptäck det tanzaniska köket!

Bild

Det tanzaniska köket delar många influenser från andra delar av Östafrika men det finns vissa maträtter som är unika för Tanzania. På grund av dess läge på den östra kusten har det genom historiens gång kommit många hitresta från Mellanöstern och Indien som har tagit med sig sina mattraditioner.

Genom århundraden har dessa sedan blandats med det tanzaniska köket och skapat en fusion. Ett exempel på det är chapati (läs mer om detta bröd längre ner) och Pilau – en kött och risrätt som smakar annorlunda än den du hittar i Indien.

Generellt sett så äts mest ris och fiskrätter längs kusten medan inlandet äter mer rätter baserade på rotfrukter med kött.

Här används även många grönsaker som många svenskar inte är vana vid. Några av dessa exempel är matbananokra, amarantfrön och kassava. För den som inte har prövat mat från Östafrika finns det därmed en hel del spännande ingredienser och kombinationer att smaka på!

Några av de mest kända exemplen på rätter du kan hitta här

Ndizi Nyama

Matbanan med kött eller fisk är en populär gryta

Wali wa Nazi

En risrätt som kokas med kokosmjölk som serveras med fisk eller kött.

Mchemsho

En specialité från Tanzania, främst norra delarna vid kusten eftersom det är en gryta som främst baseras på fisk. Den äts främst vid speciella ceremonier eller högtider eftersom det är många ingredienser som kombineras.

Chapati

Till maten serveras alltid chapati, ett slags bröd som har sitt ursprung från Indien. Till skillnad från den indiska versionen så kan de innehålla finhackade grönsaker såsom morötter eller lök.

Detta kan sedan stekas i olja och serveras med maträtter istället för ris eller potatis. Ibland fylls även dessa med grytor, eller så äts matresterna upp med brödet. Att äta maten med bröd är något som är universellt då det har dykt upp på flera ställen i världen genom historien.

Det kanske mest kända exemplet är greven av Sandwich i England som spelade kortspel i långa maratonsessioner i London under 1700-talet. För att inte stoppa spelandet så åt han samtidigt som han spelade men han ville inte smutsa ner korten med händerna. Då beslöt han sig för att äta köttet mellan två brödskivor.

Detta blev därefter känt som en sandwich. I Tanzania är det fortfarande vanligt att man äter med händerna då det finns flera olika tillbehör såsom chapati eller ugali.

Ugali

En av de viktigaste baserna i det tanzaniska köket. Det är en slags tjock majsgröt som är enkel att laga. Detta används som bastillbehör till kött- eller grönsaksgrytor. Man tar en bit som man rullar till en boll i handflatan och trycker en inbuktning så att man kan skopa upp grytan med den.

Mandazi

Är en slags friterat bröd (som påminner om en munk) som bland annat bakas med med kokosmjölk och äts över hela Tanzania som en efterrätt.

Kashata

En sötsak som antingen görs med kokosnöt eller jordnötter som huvudinnehåll. Äts tillsammans med chai som görs här i en egen version. Tanzania är även världens 14:e största producent av te som även har några unika sorters svart te som enbart växer här.

Likaså är kaffebönor från Tanzania världskänt men det ska tilläggas att varken te eller kaffe har använts av det tanzaniska folket (förutom en tribe kallad Haya som kokade kaffebönor och drack det som en stimulant).

Kort sagt handlar det tanzaniska köket främst om olika grytor men grillade grönsaker eller grillat kött/fisk förekommer också. Det är inte ovanligt med helvegetariska rätter också.

Leave a Reply