I Tanzania ligger några av världens vackraste stränder. Här är en lista på Tanzanias bästa stränder och badplatser, inklusive små öar med fina stränder.

Bongoyo Island

Bongoyo är en liten och trevlig ö cirka 30 minuter utanför Dar es Salaam. Stränderna här är vackra och utspridda över hela ön. Perfekt för en dagsutflykt från Dar es Salaam. På strandområdena kan man hyra en banda hut för ungefär 8 USD. Blir man hungrig eller törstig kan man beställa mat och dryck direkt på stranden. Vattnet är kristallklart, sanden är mjuk och i vattnet simmar flera olika sorters fiskar.

Mbudya Island

Mbudya Island ligger lite längre norrut än Bongoyo Island och är lite mindre till ytan. Strandområdena är dock större. På ön finns två stora strandområden som ligger på varsin sida av ön. Även här kan man hyra en banda hut och beställa mat och dryck direkt på stranden. Vattnet är kristallklart, sanden är mjuk och i vattnet simmar flera olika sorters fiskar.

Coco Beach

Coco Beach är den centrala stranden i Dar es Salaam. Här är det alltid liv och rörelse. Stranden är vacker, men som turist bör man kanske undvika stranden under helger. På helgerna är stranden nämligen fullproppad och det är svårt att hitta lediga platser för sol och bad.

Kipepeo

En vacker strand vid Dar es Salaam. Hit tar man sig antingen med båt eller taxi. Är man i Dar es Salaam utan möjlighet att ta sig till Zanzibar är denna strand väl värt ett besök.

Kigamboni

Ännu en vacker strand som ligger vid Dar es Salaam. Precis som till Kipepeo åker man antingen taxi eller båt hit. Kigamboni är en vacker halvö med flera fina platser att bada på. Stranden på Kigamboni är väldigt populär bland lokalbefolkningen. Är man i Dar es Salaam kan vi rekommendera att man åker hit.

Mafia Island

Mafiaön är belägen strax utanför centrala Tanzania och är en av de tanzaniska kryddöarna. Namnet på ön kan både locka och skrämma folk, men faktum är att namnet inte har något med Maffia att göra överhuvudtaget. Namnet ”Mafia” kommer troligen från arabiska morfiyeh som betyder ’grupp’ eller ’ögrupp’, eller från swahili mahali pa afya som betyder ’hälsobringande plats att vistas på’.

På Mafiaön finns flera fina ställen att sola och bada på. Dessutom får man chansen att uppleva det genuina Tanzania och träffa lokalbefolkningen.

Matema Beach

Matema Beach ligger vid Lake Nyasa och erbjuder en annorlunda badupplevelse. Eftersom stranden är belägen vid kanten på Lake Nyasa så har den nära både till djur och natur. Vattnet är klart och rent och bjuder på en mysig upplevelse.

Pangani

Pangani är bästa strandområdet på Tanzanias fastland. Stränderna här är inte lika pittoreska som på Zanzibar, men de är fortfarande vackra. Dessutom har man ofta långa sträckor helt för sig själv. Det enda negativa är egentligen att det finns lika goda möjligheter för snorkling och dykning.

Zanzibars bästa stränder

Nakupenda Beach

Nakupenda Beach ligger ungefär 20 minuter utanför Zanzibar med båt. När man anländer väntar en magisk upplevelse med turkost vatten och kritvit sand. Detta är verkligen en äkta paradisstrand och en strand som alla borde besöka någon gång under sitt liv. På vägen hem eller dit finns det dessutom goda möjligheter att se delfiner som simmar och leker i närheten av båten.

Paje Beach

Paje Beach ligger på sydöstra Zanzibar och passar bäst för dem som vill ha lugn och ro. Stranden är lång och även här väntar ett kristallklart turkost hav. Sanden är mjuk och lika len som mjöl. På Paje Beach kan man också prova på kitesurfing.

Kiwengwa Beach

En ganska liten men härlig strand på Zanzibars nordöstra del. Här kan man dyka, simma bland grottor, bada i det kristallklara vattnet eller koppla av på en solstol. Sanden är mjuk och len med en krivit färg.

Ras Nungwi

Den här stranden räknas ofta som en av världens finaste stränder och gör sällan någon besviken. Nungwi Beach är en paradisstrand i sin sanna bemärkelse med en underbar atmosfär och en fantastisk vacker strand med kristallklart vatten. Nungwi Beach är ett måste när man åker till Zanzibar.

nungwi-gemma-beach

Foto: Nungwi Gemma Beach

Pingwe Beach

En mysig och vacker strand på den nordöstra delen av Zanzibar. Det är också här som den världskända restaurangen ”the rock” ligger. Passa på att njut av en härlig dag på stranden och avsluta dagen med en fantastisk måltid ute i havet på ”the rock”.

Kendwa

En liten bit bortom Ras Nungwi ligger Kendwa, som är en underbar strand. Kendwa är något lugnare än Nungwi Beach, vilket passar perfekt om man bara vill slappa och njuta av en härlig kokosnötsdrink i solen.