Zanzibars stenstad finns upptagen på Unescos lista med världsarv och är ett klassiskt exempel på en swahilisk handelsstad. Stone town har en unik blandning av kulturella influenser från det afrikanska, europeiska, indiska och framförallt det arabiska kulturarvet. De flesta av byggnaderna i staden härstammar från 1800-talet.

Men det är inte allt som är frid och fröjd med Zanzibars stenstad. Härifrån bedrevs nämligen en stor andel av den afrikanska slavhandeln. Staden har en mörk historia bakom sig som låter sig påminnas på ett flertal ställen än idag.

Lyckligtvis finns det också många positiva minnen från Stone town och även om en stor andel av slavhandeln drevs härifrån, så var det också härifrån som många slaverimotståndare utgick ifrån. En av de mest kända slaverimotståndarna som verkat från Zanzibars stenstad är David Livingston.

Numera är staden en trevlig plats att besöka och att åka hit är absolut en av sakerna som hör till när man besöker Zanzibar. Här får man chansen att lära sig mer om den zanzibariska kulturen och uppleva det vardagliga livet bland lokalbefolkningen.

Våra favoritsaker att göra i staden inkluderar ett besök på: marknaden, Nakupenda beach, Prison Island, Hamambadet och palatset. Passa även på att vandra omkring bland de smala gränderna och titta på den vackra stenarkitekturen.

Lokalbefolkningen i Stone town är oftast väldigt trevlig så länge man respekterar deras seder och kultur. Detta innebär att man klär sig respektfullt och inte går runt lättklädd. Precis som resten av Zanzibar är befolkningen i grund och botten muslimer och har därför annorlunda syn på hur man ska klä sig och bete sig offentligt. Men så länge man följer dessa etiska regler kan man förvänta sig en välkomnande lokalbefolkning som gärna pratar med besökare.

För många av stadens invånare är utländska turister det enda sättet att verkligen uppleva andra kulturer. De flesta är därför väldigt nyfikna och kan ibland upplevas som påträngande eller stötande ifall man inte vet om det innan man kommer dit. Det är inte ovanligt att folk nästan stirrar när man går förbi, men detta är alltså inget illa menat, istället är det bara ett tecken på att de är nyfikna och genuint intresserade (så länge du inte går runt lättklädd så klart, isåfall är blickarna troligtvis inte särskilt vänliga).

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Zanzibar, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet