Det finns många saker att se och göra i Tanzania, särskilt när det gäller djur och natur. Här är de bästa sevärdheterna och sakerna att göra i Tanzania..

Sevärdheter

Cheetah’s Rock (Zanzibar)

Här får man chansen att komma nära djuren i en naturlig miljö. På Cheetah’s Rock är det djuren som är i fokus och inte besökarna. Djuren behandlas alltid på bästa sätt och även om besökare är viktigt för parkens överlevnad så går det aldrig ut över djurens välmående. Är du på Zanzibar så se till att besöka Cheetah’s Rock både för att stödja deras viktiga arbete, men även för att få en oförglömlig upplevelse.

Stone Town

Stone Town är en väldigt gammal stad med en hemsk historia bakom sig. Det var nämligen här som en stor del av slavhandeln utgick ifrån. Tack och lov så har mycket ändrats genom åren och idag är staden en mysig stad med små gränder och en välkänd marknad. På marknaden säljs kryddor av alla sorter och ett besök här är ett måste när man är på Zanzibar. Stone Town finns med på Unescos världsarvslista och är än idag en väldigt viktig handelsstad.

Zanzibar-spices

Kikuletwa Hotsprings (Moshi)

Rena din själ och ta ett avslappnande dopp i Kikuletwas heta källor. Det är enkelt att ta sig hit med taxi och det går bra att hyra en chaufför för hela dagen. Naturen är fantastisk och vattnet är kristallklart i de heta källorna. Ett måste när man besöker Tanzania!

Amboni Caves (Tanga)

Grottorna formades för ungefär 150 miljoner år sedan. Här finns olika stenformationer som liknar alltifrån elefanter till lejon. En häftig upplevelse där man även vandrar förbi heta sulfurkällor och ett kokosnötsplantage.

Kratern i Ngorongoro

Ngorongoro är ett stort naturområde som angränsar till nationalparken Serengeti. Kratern i Ngorongoro är världens största hela caldera med en diameter på 16-19 km. Här har man funnit många viktiga arkeologiska fynd, bland annat 3,6 miljoner år gamla fossila mänskliga fotspår, vilket i sig är det första direkta beviset på att människan började gå på två ben. I området runt och i Ngorongoro finns även ett rikt djurliv med många olika arter.

footprints tanzania

Old fort Zanzibar

Det gamla fortet är en spännande upplevelse där man får se gammal arkitektur. Fortet är också känt som ”Arab Fort” och är beläget i Stone Town.

Hamamni Persiskt bad

Hamambaden i Stone Town är väldigt gamla och är väl värda ett besök. Perfekt om man vill koppla av och ta hand om sin kropp och själ.

Adress: Soko Ya Mohogo, Stone Town.

Mtoni Palace Ruins

Först får man följa med på en guidad tur längs palatset. Därefter får man njuta av en kvällsshow med dans och lokal mat. Upplevelsen är som tagen ur ”tusen och en natt”. Ett måste när man är på Zanzibar!

Sjöar i Tanzania

Lake Nyasa

Malawisjön är Afrikas tredje största sjö. I Tanzania är Malawisjön känd som Lake Nyasa. I denna sjö och runt omkring lever ett stort antal olika djurarter. Sjön är faktiskt hem åt fler fiskarter än någon annanstans, bland annat 1000 olika ciklidarter.

Lake Natron

Natronsjön är en salt och sodasjö i Arusha regionen. Sjön är också häckningsplats för ungefär 2,5 miljoner flamingos. Färgen på vattnet är fantastiskt och ger en oförglömlig upplevelse.

Lake Natron

Victoriasjön

Afrikas största sjö med en yta som sträcker sig över 68 800 km². Det finns fler än 3 000 öar i Victoriasjön varav många är bebodda. Bland dessa finns Sseseöarna i Uganda, en skärgård med 80 öar i den nordvästra delen av sjön, som är ett populärt turistmål. Det är också här som Urekewe Island ligger. Sjön ligger mellan Uganda, Kenya och Tanzania. 

Lake Tanganyika

Tanganyikasjön är världens näst största sjö med en yta på 32 900 km². Sjön är hem åt minst 350 olika fiskarter. Här lever även andra sorters marina djur samt däggdjur och reptiler så som flodhästar, vattenkobror och nilkrokodiler. Det är den östra delen av sjön som gränsar mot Tanzania.

Lake Babati

En sjö i Tanzania som är känd för sin stora population av flodhästar.

flodhäst

Nationalparker

Serengeti nationalpark

En av världens största och mest besökta nationalparker. Parken är belägen i norra Tanzania och har en yta på 14763 km². Här lever ”the big five” och ett stort antal olika djurarter. Det är också här man kan uppleva den årliga migrationen med gnuer och zebror. Serengeti är det ultimata stället för safari om man vill se några av världens mest kända och älskade djur i sin naturliga miljö.

Läs mer om safari i Tanzania

Arusha nationalpark

Nationalparken i Arusha omfattar Mount Meru men också Ngurdotokratern och Momellasjöarna. På de skogklädda sluttningarna i just Arusha finns goda möjligheter att få se både den svartvita guerezan och den röda dykaren som man sällan ser i andra parker.

Arusha är ofta utgångspunkt för safariresor i Tanzania och härifrån kan man arrangera safaris överallt i Tanzania.

Kilimanjaro nationalpark

Denna nationalpark ligger i norra Tanzania, nära staden Moshi längs Kenyas gräns. Parken ligger runt den utslocknade vulkanen Kilimanjaro och är hem åt över 140 olika djurarter. För den äventyrlige kan man kombinera bergsklättring med safari.

Gombe stream nationalpark

Gombeparken är belägen i nordvästra Tanzania och är kanske mest känd för sitt naturliga bestånd av schimpanser. Det är här som den världskända Jane Goodall studerat schimpanser sedan 1960-talet. Förutom schimpanser så lever här även ett par andra sorters apor så som diademmarkattor, gröna markattor,anubisbabianer och röda guerezor.

Ruaha nationalpark

Ruaha är Tanzanias största nationalpark och är belägen i centrala Tanzania. Nationalparken är dubbelt så stor som Skåne till ytan och är hem åt Östafrikas största elefantpopulation. Ruaha är ett mycket viktigt område för många olika djur, särskilt de större rovdjuren som lejon, gepard, leopard, den fläckiga hyenan och den utrotningshotade afrikanska vildhunden. Safarin i Ruaha är inte lika exploaterad som i Serengeti och kan i många fall ge en mer genuin safariupplevelse.

Saadani nationalpark

Saadani är den enda nationalparken i Tanzania som ligger vid kusten.

Grön havssköldpadda kommer för att lägga ägg på Saadanis stränder och längs Wamifloden finns stora flodhästgrupperoch nilkrokodiler. Längs floden finns goda möjligheter att se kungsfiskare, skrikhavsörn och många vadare.

I skogen och buskskogen finns skygga elefanter, leoparder, större kudu, suniantilop, dykarantilop, östlig svartvit guerezaoch galagoer.

På savannen finns afrikansk buffel, lichtensteins hartebeest, ellipsvattenbock, bohorrörbock, vårtsvin, giraffer, strimmig gnu, zebra och eland. Lejon finns i parken även om man sällan ser dem. Fläckig hyena, genetter, vanligt piggsvin, civett är aktiva på natten.

Fläckig hyena

Tarangire nationalpark

Denna nationalpark är belägen 118 km sydväst om Arusha i nordöstra Tanzania. Under torrperioden är Tarangire nationalpark en populär plats för djur eftersom detta är den enda i området med permanent vattenkälla. Tarangileparken är känt för sina stora elefanthjordar, många baobabträd och pytonormar, lejon och leoparder som klättrar i träden

Mikumi nationalpark

Mikumi nationalpark är en av landets mest lättillgängliga nationalparker, tack vare sitt läge i centrala Tanzania. Parken ligger endast 290 km från Dar es Salaam. Mikumi går in i Selous viltreservat och bildar ett väldigt stort ekosystem med många djurarter.

Selous viltreservat

Selous är det näst största skyddade naturområdet i Afrika med en yta på 50 787 km². I Selous är safari till fots tillåtet, vilket inte är så vanligt. Större delen av reservatet besöks knappt av människor på grund av den stora förekomsten av tsetseflugor. Detta gör att nationalparken fortfarande är relativt outforskad och större delen av djuren lever i harmoni utan att bli störda av människor.

Mkomazi nationalpark

Natiionalparken Mkomazi ligger i nordöstra Tanzania och gränsar mot nationalparken Tsavo West i Kenya. I parken finns några arter som är specialiserade på torrmarker, östafrikansk oryx & giraffgasell, som är ovanliga i övriga Tanzania, de hotade arterna svart noshörning och afrikansk vildhund. I Mkomazi har man konstaterat mer än 450 fågelarter exempelvisgampärlhöna, struts, koritrapp, sekreterarfågel, markhornkorp och blåkråka

Katavi nationalpark

Katavi ligger längs med riftdalen i västra Tanzania och har därför stor variation med stora träskmarker, vattenfall och miomboskog. Nationalparken är hem åt ett av de rikaste beståenden av viltliv i Tanzania. Här finns i stort sett alla av Tanzanias djur representerade. Nationalparken ligger cirka 40 km från Tanganyikasjön.

Öar

Bongoyo Island och Mbudya Island

Bongoyo och Mbudya är två öar som ligger ungefär en halvtimme utanför Dar es Salaam med båt. Öarna är perfekta för en härlig dagsutflykt med strandhäng och snorkling i det kristallklara vattnet. Här finns dessutom ett bra utbud av drycker och god mat som kan beställas på stranden.

Pemba Island

Pemba är känt som den gröna ön och ligger utanför landets nordöstra kust. Pembaöarna är otroligt vackra och är definitivt värt ett besök ifall man stannar längre i Tanzania. Pemba är en av de så kallade ”kryddöarna”. Det är en fördel att kunna arabiska då en betydande del av befolkningen är araber.

Rubondo Island

Hela ön är en nationalpark sedan 1977. Rubondo Island har area på 240 kvadratkilometer och är hem åt djur som schimpanser, elefanter, giraffer, antiloper och svart noshörning. Dessa flyttades hit från fastlandet 1965. Trots att nationalparken är landets tredje minsta så har Rubondo en viktig uppgift där man bevarar dessa skyddade djur. På ön finns även inhemska däggdjur som buskbock, sitatunga, flodhäst, grön markatta, genetter, uttrar och rörråttor. 

Några inhemska fågelarter som lever på Rubondo Island är Malakitkungsfiskare, paradisflugsnappare, hägrar, storkar och skedstorkar. Beroende på vilken säsong och årstid det är så finns det också ett stort antal olika flyttfåglar.

Zanzibar

Zanzibar är den stora paradisön som ligger utanför Tanzanias kust. Hit vallfärdar turister året runt för att sola och bada på några av världens bästa stränder.

Läs om allt du behöver veta om Zanzibar i vår reseguide om Zanzibar

nungwi-gemma-beach

Mafia Island

Trots sitt namn så har ön ingen som helst koppling till någon maffia. Mafia Island är en av ”kryddöarna” och är en fantastisk paradisö, som ligger strax utanför centrala Tanzania. Namnet ”Mafia” kommer troligen från arabiska morfiyeh som betyder ’grupp’ eller ’ögrupp’, eller från swahili mahali pa afya som betyder ’hälsobringande plats att vistas på’.

Hit kommer man för att sola och bada samtidigt som man får chansen att träffa lokalbefolkningen och lära sig mer om deras kultur och vardagsliv.

Ukerewe Island

Ukerewe är belägen i Victoriasjön och är Afrikas största inlandsö. Livet här är lantligt och ger goda möjligheter för att lära känna lokalbefolkningen och utforska området runt Victoriasjön. Ukerewe är också känt för att vara hem åt en stor population av afrikaner med Albinism.

Prison Island

Ön heter idag Changuu, men hette tidigare Prison Island på grund av det hemska fängelset som är beläget på ön. På Prison Island får man en inblick i slaveriets historia och en chans att lära sig mer. På senare dar har dock Prison Island förvandlats till ett populärt resmål för turister. Snorklingen här är helt fantastisk och man kan även titta på och mata havssköldpaddorna som bor här.

Saker att Göra i Tanzania och på Zanzibar

Tack vare den rika naturen som finns i Tanzania och på Zanzibar så finns det en hel del aktiviteter att göra. Alltifrån snorkling och dykning till safari eller sol och bad. Man kan även besöka någon stad och träffa lokalbefolkningen, eller varför inte gå på någon lokal marknad?

Läs mer om vilka aktiviteter som finns att göra i Tanzania och på Zanzibar

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Zanzibar och i Tanzania, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet