Upplev ”The Great Migration” uppifrån en luftballong och se när miljontals gnuer, zebror och afrikanska bufflar vandrar över savannen till nya betesmarker. Eller varför inte åka på safari med erfarna lokala guider och få chansen att se ”The Big Five” på nära håll.

Att åka på safari i Tanzania är något alla borde göra någon gång i livet. Här får man chansen att komma nära den vilda naturen och se hur djuren samspelar i livets cirkel. Bara naturen i sig är vacker och Tanzania bjuder på flera olika sorters landskap. En safariresa till Tanzania är ett äventyr som man sent kommer att glömma!

Alla safariresor som säljs i Sverige erbjuder guidade turer på svenska eller engelska med en lokal safariguide. Det finns också möjlighet att hyra bil och ge sig ut på egen hand. För en så bra upplevelse som möjligt bör man ha erfarenhet om djuren om man vill köra själv utan guider. Tänk också på att parkvakterna har rätt att neka inträde ifall dem anser att ni inte är kapabla att vara ute på savannen utan guide.

Vi rekommenderar att man åker ut på savannen med en kunnig lokalguide. Oftast är det mer prisvärt att boka safari genom en lokal arrangör i Tanzania, men det förekommer även att svenska resebyråer har förmånliga erbjudande. Det bästa är helt enkelt att jämföra olika erbjudande för att se vilket som passar ens egna önskemål bäst.

Två pålitliga och lokala arrangörer: 

Safari i Serengeti

Serengeti finns med på Unescos världsarvslista och är en av världens mest kända nationalparker tillsammans med Masai Mara och Amboseli Nationalpark. Parken är den näst största i Tanzania, efter Ruaha nationalpark. Serengeti är unik med sin stora koncentration av savannlevande djur. I nationalparken finns över 1,5 miljoner gräsätare uppdelat mellan gnuer, zebror, giraffer, flodhästar, afrikansk buffel, gaseller, vårtsvin och antiloper. Alla dessa djurarter samexisterar med varandra och lever i harmoni. Vill man se ”The Great Migration” ska man åka till Serengeti någon gång mellan december och juni. För dem som är intresserade av rovdjur är den bästa tiden från juni till oktober.

Det stora antalet bytesdjur innebär mer eller mindre att det är uppdukat för rovdjur. Serengeti är hem åt inte mindre än 13 olika rovdjur så som lejon, hyena, leopard, gepard, schakal, krokodil och afrikansk vildhund.

ballong safari

Foto: Åk ballong över Serengeti

Safari i Ruaha nationalpark

Ruaha är Tanzanias största nationalpark med en yta på 20 226 km2, vilket motsvarar en storlek det dubbla jämfört med hela Skåne. Nationalparken är idag fortfarande outforskad till stor del och tack vare detta hittar man Östafrikas största elefanthjordar här. Förutom elefanter finns även ett stort antal av giraffer, flodhästar, zebror och impala. Man uppskattar också att ungefär 10 % av Afrikas lejon lever i Ruaha tillsammans med ett betydande antal geparder, leoparder, fläckig hyena och den utrotningshotade afrikanska vildhunden.

Inte nog med det, nationalparken är dessutom hem åt en stor mängd olika fåglar och många andra djur så som antilop, gasell, afrikansk buffel, dik-dik, krokodiler, schakaler, babianer och andra sorters apor.

Den bästa tiden för att åka på safari i Ruaha nationalpark är mellan juni och oktober, då det är torrperiod och lättare att se alla vilda djur. Under torrperioden rör sig alla djur mot Ruahafloden som också underlättar. Vill man främst se fåglar ska man åka till Ruaha mellan februari och april, då flyttfåglar både från söder och norr landar i parken.

Safari i Ngorongoro

Ngorongoro är ett naturreservat i norra Tanzania som gränsar till Serengeti i väst och det Östafrikanska riftsystemet i öst. Ngorongoro upptogs på Unescos världsarvslista 1979 och täcker ett område på 8 094 km2. 

Tanzania är en av världens äldsta bebodda platser och det finns flera viktiga paleontologiska och arkeologiska fyndplatser i Ngorongoro. I Olduvairavinen har man hittat fynd av Homo habilis och Australopithecus. I Laetoli finns fossila mänskliga fotspår som daterats 3,6 miljoner år gamla. Dessa mänskliga fotspår är de första direkta bevisen på att människan gick på två ben.

Djur i Ngorongoro och Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är världens största hela caldera med en diameter på 264 km2. Runt kratern ligger en 400-600 meter hög kant. Ngorongorokratern är hem åt flera olika djurarter. Den vanligaste arten är gnu, men även Afrikanska Bufflar, Grantgaseller, thomsongaseller, zebror, vårtsvin och babianer är vanliga i kraterområdet. I Ngorongoro ligger också en annan krater som heter Empakaai. Totalt är Ngorongorokratern hem åt över 75 000 djur.

Utanför kratern finns ett skogsområde med elefanter. I naturområdet lever också flodhästar, vattenbockar, buskbockar, rörbockar och koantiloper. Tack vare stor tillgång av bytesdjur frodas även rovdjur som hyenor, lejon, leoparder och servaler.

Dessutom finns många fågelarter representerade i området (350-500 st). Runt den sodarike Makatsjön finns ett stort antal flamingos, men även småsnäppor, mongolpipare,krokodilväktare, skäggtärnor, nilgäss och kapänder med flera.

Makatsjön

Foto: Makatsjön

Masai Mara

Masai Mara är en stor nationalpark i Kenya som sitter ihop med Serengeti. Det är mellan Masai Mara och Serengeti som det årliga eventet ”The Great Migration” sker, där miljontals gnuer, zebror och bufflar vandrar till nya betesmarker. Från Tanzania är det möjligt att göra utflykter till Masai Mara och det är också möjligt att göra en kombinationsresa där man först besöker Serengeti för att sedan åka vidare till Masai Mara och övernatta i en massajby innan man åker ut på savannen igen dagen efter.