Pemba Island

Pemba Island

Pemba Island ligger i den Indiska oceanen, utanför Tanzanias nordöstra kust, cirka 5 mil norr om Zanzibar. På arabiska heter ön Al Jazeera Al Khadra, som betyder ”den gröna ön”. Pemba ingår i kryddöarna och är en av världens största producent av kryddnejlikor med över 3 miljoner träd på ön.

Pemba är en bördig och grön paradisö där befolkningen främst lever av jordbruk, fiske och turism. Ön är hem åt ungefär en halv miljon människor som främst talar swahili, men även arabiska, då det finns en ganska stor arabisk minoritet på Pemba.

Till skillnad från sin ”storebror” Zanzibar, så är Pemba mindre outforskad och pittoresk. Folket lever simpelt och är otroligt välkomnande mot turister så länge man respekterar deras kultur (framförallt i de arabiska delarna). Ön är ett riktigt paradis med kritvita stränder och kristallklart vatten. Pemba gör det möjligt att uppleva det autentiska ölivet på Tanzania.

Det kändaste hotellet är utan tvekan Manta Resort, som har Indiska Oceanens enda undervattensrum. Här kan du bo ute till havs på ett flytande hotell med ett rum under vattnet. En fantastisk upplevelse med fiskar bokstavligen utanför fönstret. Och det marina djurlivet runt Pemba Island är minst sagt imponerande och bjuder på en härlig biologisk mångfald.

Vattnen kring Pemba passar utmärkt för både dykning och snorkling. Det bästa av allt? Du slipper trängas med massa andra turister, du får uppleva en oförstörd miljö med ett rikt djurliv samtidigt som du inte behöver betala en förmögenhet. Vill man lyxa till det så finns det gott om honeymoon-paket man kan beställa där massage, spa, behandlingar och utflykter ingår.

Pemba är ett riktigt bra restips och är tillsammans med Mafia Island – Tanzanias kanske bäst gömda pärlor. Gör dig själv en tjänst och åk dit innan turismen hittar dit på allvar. Just nu är det ett riktigt paradis med en måttlig mängd turism samtidigt som man får uppleva den lokala kulturen och gästvänligheten.

Leave a Reply