Maten på Tanzania bjuder på en spännande mix av olika matkulturer. Här blandas traditionella afrikanska rätter i en fusion av indiska kryddor och arabisk matkultur. Tillsammans skapar dessa stommen i Tanzanias matkultur.
På Fastlandet domineras matkulturen av det indiska och det afrikanska, medans det på Zanzibar är desto mer märkbart hur den arabiska influensen har påverkat matkulturen där. Samma sak gäller på de övriga Kryddöarna i den Indiska Oceanen.
Att äta på fastlandet i Tanzania eller Zanzibar bjuder därför på olika upplevelser, men en sak har de gemensamt och det är att maten har en salig blandning av smaker och kryddor. Här väntar ingen smaklös mat, istället väntar en spännande och smakrik matupplevelse till alla som besöker Tanzania och Zanzibar.
Vad ska man äta på sin resa till Tanzania eller Zanzibar?
Ris är vanligt förekommande och serveras ofta som tillbehör till många av de traditionella maträtterna. Här nedan listar vi vanliga rätter som är värda att prova på under sin vistelse.
Tanzania
- Biriyani
- Pilau
- Ndizi-nyama
- Ugali
- Chapati
- Mshikaki
Zanzibar
- Biriyani
- Pilau
- Mikate ya Maji
- Maandazi
- Wali ya Nazi
- Mchuzi wa Kima
- Banangratäng
- Chapati
Dessa rätter är alla traditionella och flera av dem har dessutom lokala varianter beroende på var i Tanzania eller var på Zanzibar som man befinner sig. Mat är en stor del av kulturen här och de som lagar mat, gör det med stolthet. Därför finns det många egna varianter och kryddblandningar på traditionella rätter som gått i arv genom flera generationer.
Som svensk bör man vara försiktig med att äta saker som inte blivit tillagade då det kan innehålla bakterier från vatten. Dock är det sällan någon blir matförgiftad under en resa till Tanzania eller Zanzibar. Se bara till att maten blir tillagad och att den inte har legat framme länge, eller att den blivit uppvärmd.
På de flesta restauranger är detta inget problem, men det finns ett par ställen som inte tillagar maten direkt och då är det bättre att undvika dessa restauranger och söka sig till ett ställe där maten tillagas i samband med beställning.