Mafia Island eller Mafiaön på svenska är en ö som ligger strax utanför Tanzanias centrala kust. Mafiaön tillhör de så kallade kryddöarna och har en rik historia bakom sig. Idag har ön ungefär 50 000 invånare och befolkningen livnär sig till största del genom jordbruk, fiske och turism.

Det något avskräckande namnet Mafia Island har faktiskt inget alls att göra med ordet Maffia, utan härstammar istället från arabiskans ord morfiyeh, som betyder grupp eller ögrupp. En annan förklaring till vart namnet kommer ifrån skulle kunna vara från swahili – mahali pa afya, som betyder ”hälsobringande plats att vistas på”. Det senare är kanske det som stämmer överens med verkligen allra mest.

Mafia Island är en paradisö i sin sanna bemärkelse, trots att det var längesen ön blev bebodd har den förblivit en idyllisk och orörd plats. Ön har endast ett par tusen besökare varje år och även turismen är en del av befolkningens levnadsbröd märks det knappast. Mafiaön är en dold pärla i den indiska oceanen och en fullvärdig konkurrent till den betydligt mer kända ögruppen Zanzibar, som ligger norr om Mafiaön.

Ön har en rik historia och en stark swahilikultur som än idag är oförstörd av turismen och den moderna världen. Mycket av ön och dess vackra stränder är skyddade områden där man tar hand om djur och natur. Mafiaön är ett av Afrikas allra bästa ställen för djuphavsfiske, dykning och snorkling.

Det finns ungefär ett dussin mindre hotell som man kan bo på och ett litet antal romantiska eko-resorter. Enklaste sättet att ta sig hit är via flygplan från Dar es Salaam eller Zanzibar, men det går också att ta sig hit via båt från Nyamisati.

På många sätt och vis är Mafiaön ett väldigt exotiskt resmål och det är få som har fått chansen att besöka ön. Det finns omkring 120-200 hotellsängar totalt på ön, så det gäller att boka i god tid.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar på Mafia Island och i Tanzania, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet