Eftersom att Tanzania ligger söder om ekvatorn har landet omvända årstider jämfört med Sverige, vilket betyder att det är ”vinter” på Tanzania när vi har sommar i Sverige och tvärtom. Tanzanias vinter är dock betydligt behagligare och på många delar i landet är det varmt året runt.

Medeltemperaturen i det norra höglandet ligger omkring 10 grader mellan juni och oktober. Längs kusterna är temperaturen mellan juni och oktober mycket behagligt. Svalkande brisar, sol och 23-25 grader i snitt. Även låglandet har en mild vinter med mycket sol och behagliga vindar.

Under sommarmånaderna i Tanzania, d.v.s december till mars är dagarna heta och soliga. Det är oftast klar himmel utan ett endaste moln i sikte. Medeltemperaturen ligger strax över 25 grader, men kan på sina håll nå högre temperaturer uppemot 35 grader. Det rekommenderas att undvika solen under de starkaste timmarna och att alltid använda solskydd. Solens strålar är starka i Tanzania och som svensk är det lätt hänt att man bränner sig.

Tanzania har två regnperioder per år. Man märker att regnet är på väg genom förändringar i vindriktningen. Den första regnperioden (Masika) infaller oftast någon gång under mitten av mars och varar till slutet av maj månad. Kraftiga regnskurar faller under natten och tidigt på morgonen för att sedan upphöra under dagen. På kvällen kan man se hur de stora molnen samlas och processen startar om igen med nytt regn som faller under natten. Masika kallas lokalt för ”de långa regnen” och syftar på att regnskurarna har en tendens att hålla på länge. Man bör också vara förberedd på att det kan börja regna på dagen under denna period.

Från november till december (i vissa fall ända in i mitten av januari) kommer den andra regnperioden (Mvuli). Under denna regnperiod kommer det ofta lätta regnskurar under kvällen och morgonen för att även här upphöra under dagen.

Tanzania är ett resmål som passar utmärkt att åka till året runt. De bästa månaderna för att ta sig fram på savannen är: december-mars och juni-oktober. Vill man åka på safari brukar de flesta månader gå bra förutom just april-maj när det regnar som mest.