Tanzania, officiellt Förenade republiken Tanzania är en stat i Östra Afrika som gränsar till Kenya och Uganda i norr, Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa i väster och Zambia, Malawi och Moçambique i söder. I öst ligger öarna Zanzibar och Pemba som gränsar till Indiska oceanen. Tanzania har ett rikt djurliv och lockar årligen många safariresenärer. Här kan man få se några av våra mest älskade djur så som elefanter, lejon, apor, noshörningar, geparder, zebror, antiloper och många fler.

Tanzania består av 26 olika regioner om man räknar med den autonoma regionen Zanzibar. 1996 flyttade regeringen och parlamentet till Dodoma som därigenom blev Tanzanias nya huvudstad. Dar es Salaam var tidigare huvudstad i Tanzania och är fortfarande landets viktigaste stad när det kommer till handel.

Namnet Tanzania är en blandning av Tanganyika och Zanzibar, som tidigare var brittiska kolonier. Kolonierna förenades 1964 och bildade Förenade republiken Tanganyika och Zanzibar. Samma år bytte man namn till Förenade republiken Tanzania. Zanzibar har idag en egen regering och ett eget parlament även om man är en del av Tanzania.

Fakta om Tanzania

Huvudstad

Dodoma är landets huvudstad, men Dar es Salaam är landets största och mest kommersiella stad.

Befolkning

Cirka 49,25 miljoner invånare.

Valuta

Tanzanisk Shilling. (TZS)

El

220 volt. Brittiska eller indiska uttag används. Adapter behövs och kan köpas här.

Vatten

Undvik att dricka kranvatten och is gjord på kranvatten. Köp istället vatten på flaska eller ännu bättre – Köp en vattenflaska med inbyggt filter som renar vattnet samtidigt som du sparar pengar och skonar miljön.

Språk

Swahili (kiswahili) är det officiella språket i Tanzania. Engelska används i högre utbildning och talas på många ställen. På Zanzibar och Pemba pratar man arabiska. Förutom dessa pratas det många olika språk bland de olika stammarna i landet.

Religion

Kristendom och Islam har ett ungefär lika stort antal anhängare, cirka 40 % vardera. De flesta kristna är katoliker, medans de flesta muslimer tillhör sunni.

Folkgrupper

Bantufolk 80–85 %. Övriga folkgrupper som finns arabiska, nilotiska, kushitiska, asiatiska (främst indiska) och europeiska minoriteter.

Statsskick

Republik.

Nationaldag

Tanzania har nationaldag den 26 april.

Topografi

Högsta punkt: Kilimanjaro (5895 m ö.h.)
Näst högsta punkt: Mount Meru (4565 m ö.h)

Största sjö: Victoriasjön.

Angränsande länder

Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Kongo-Kinshasa, Malawi och Mocambique.

Landsnummer

+255.