Dodoma är den officiella huvudstaden i Tanzania. Staden ligger i den centrala delen av landet med ett avstånd på 486 km till Dar es Salaam och 441 km till Arusha. I Dodoma finns Tanzanias nationalförsamling sedan 1996, men även om staden är den officiella huvudstaden, så är det många regeringskanslier som ligger kvar i den gamla huvudstaden Dar es Salaam, som än idag är kommersiell huvudstad i Tanzania.

Förutom att vara huvudstad i Tanzania är Dodoma också den administrativa huvudorten för regionen med samma namn. Dodoma har omkring en halv miljon invånare och i hela regionen bor det cirka 2 miljoner människor. Till skillnad från Dar es Salaam och Zanzibar är turismen minimal i Dodoma, de flesta utländska besökarna som kommer hit är volontärarbetare av något slag.

Istället ger Dodoma chansen att få uppleva det genuina Tanzania, särskilt om man kommer ut på landsbyggden, där många ännu idag lever simpelt och försörjer sig helt och hållet på jordbruk.

Saker att se och göra i Dodoma

Gaddafi-moskén

Denna moské är en av Östafrikas största och absolut värt ett besök.

Kolo Rock paintings

Uråldriga stenmålningar väntar vid Kolo Rock och även om resan från Dodoma tar ett par timmar är det värt mödan när man väl kommer fram. Vi rekommenderar att man hyr en privat transport dit och hem.

Bestig Lion Rock

Lion Rock är berget som blickar ut över Dodoma. För den som gillar vandring är detta en medelmåttig svårihetsgrad, men utsikten från toppen gör vandringen desto mer värdefull.

Cetawicos vingårdar

Italienska Cetawico har vingårdar i närheten av Dodoma. Gillar man vin bör man definitivt boka in ett besök på Cetawicos vingårdar.

Museum of Geosciences

Här finns en imponerande stensamling från flera geologiska formationer. Museet ligger endast en kort promenad från parlamentet i Dodoma. Gillar man stenar är det helt klart värt ett besök, annars inte.

Ta sig runt

Det är enkelt att ta sig runt i Dodoma och det finns gott om både dala-dalas och vanliga taxibilar eller bussar. Det är också enkelt att ta sig hit från andra ställen i Tanzania med dagliga förbindelser till Dar es Salaam och även bussarna till Arusha är frekventa.