I Dar Es-Salaam finns det mycket du kan se och göra. Här finns det något för alla i smaken, oavsett om du vill ta det lugnt och ligga på stranden hela dagen eller upptäcka staden och dess spännande kultur. Här kan du ligga och sola på någon av alla vackra stränder med en drink i handen eller varför inte besöka någon av stadens spännande och hektiska marknader för att se eller köpa afrikansk konst och hantverk.

Se och göra

Udzungwa Mountains National Park

Ett perfekt område att vandra, tälta och för att upptäcka den vackra naturen i Tanzania. Här kan du besöka regnskogen och få se olika sorters apor och vandra till Sanje waterfall som är det största i Tanzania och mycket mycket mer! Det finns inga butiker eller restauranger i området så se till att ta med mat och dryck.

Kariakoo Market

Här kan du få uppleva en riktig lokal marknad i Tanzania där du kan få en bild av hur deras kultur och levnadssätt ser ut. Här kan du handla färska råvaror, tyger och kryddor som du sedan kan pruta till bra priser.

Mbudya island

Här kan du ha en riktigt avslappnande och rolig dag. Här kan du bada och snorkla i det kristallklara vattnet och ligga och sola på den kritvita sandstranden. Du kan även avnjuta goda fisk och skaldjurs rätter på öns restaurang.

Mwenge woodcarvers market

Detta ligger i utkanten av stan och är ett mysigt och underhållande ställe att spendera eftermiddagen på. Här får du träffa lokalbefolkningen och möjligheten att köpa några unika souvenirer från Tanzania, som deras handgjorda träfigurer.

Bongoyo Island

En halvtimma ifrån fastlandet ligger denna vackra lilla pardis ö. Här kan du snorkla i det turkosa vattnet och titta på alla fiskar i revet. Har du inte med dig egen snorklingsutrustning går det alltid att hyra på plats. På ön finns det en restaurang där du kan äta lunch, snacks eller köpa dricka.

Kivukoni Fish Market

En hektisk fiskmarknad där du kan köpa dagens fångster. Det bästa är att besöka marknaden tidigt för att fisken ska vara så färsk som möjligt och även för att få se dagens bästa fångster. Var beredd på att det är en väldigt stark fisklukt och att inte ta med så mycket värdesaker då det förekommer mycket ficktjuvar på sånna folkrika platser.

Mbalamwezi Beach Club

Ett härligt ställe med en lugn och trevlig atmosfär. Här kan du äta lokala rätter, dricka drinkar på stranden, lyssna på live musik, sjunga karaoke och gå på deras Fullmoon strandfester. Ett bra ställe att umgås på, slappna av och ha en riktigt rolig kväll.

Wonder Workshop

Wonder Workshop är en kreativ organisation i Dar Es-Salaam där de skapar konst genom återvinningsbara material. Här har de funktionshindrade fått en chans i samhället genom att skapa konst, smycken, skulpturer, ljus, tvålar och mycket mer. På måndagar-fredagar kan du få se hur de otroliga artisterna arbetar och hur de skapar sina mästerverk.

Sol & Bad

Dar Es-Salaam har en hel del härliga stränder som kan vara värda att besöka under sin vistelse. Många stränder är ägda av hotellen, men betalar du en liten peng så brukar det oftast vara okej att sola och bada där. Coco beach är en strand du borde åka till där det är en riktigt härlig atmosfär och miljö, här kan du umgås med den lokala befolkningen och sippa på goda och framförallt billiga drinkar och drycker.

>> Se vår lista med Tanzanias bästa stränder <<

Kipepeo och Kigamboni är också två väldigt fina stränder, men hit tar man sig med taxi eller färja. Från Dar Es-salaam kan du även besöka de vackra öarna Bongoyo, Mbudja och Bagamoyo. Där kan du testa på djuphavsfiske, dykning och snorkling och under djuphavsfisketuren kan du ha chansen att få se en livs levande haj simmandes i havet.

Ta sig runt

Dala-dalas

Det är Dar Es-Salaam’s lokaltrafik som åker runt olika rutter. De bussar det står ”posta” på åker till centret. Man får hoppa på och av precis vart man vill och då är det bara att ropa ”shoo-sha” så stannar bussen.

Ubungo

På Morongoro Roas hittar du stadens centralstation där nästan alla av de olika bussarna går ifrån. Se till att inte åka sent på kvällen och man bör inte välja den billigaste bussen av säkerhetsskäl.

The Scandinavian Express

I hörnet av Msimbazi Street och Nyerere Road ligger Scandinavian Express som är ett bra alternativ om man vill åka runt i landet. Härifrån kan du åka från Dar Es-Salaam till Mombo, Moshi och Arusha.

Tazara Station & Tanzanian Railways Corporation Station

Härifrån kan du ta dig från Dar Es-Salaam till Zanzibar, Pemba och Mtwara med färjor. Ett bra tips är att kolla upp tidtabellerna om du ska åka vidare, då alla färjor inte går varje dag.

Mat & Dryck

I Dar Es-Salaam kan du finna nästan alla världens kök bland de olika restaurangerna. En stor del av köket har influerats av den indiska minoriteten i landet som introducerat indiska maträtter. Men här finns även traditionella lokala rätter blandat med internationella rätter.
305 Karafuu – En gömd liten pärla i Dar Es-Salaam med en mysig och trevlig atmosfär. Ägarens garage, som blivit omgjort till en restaurang, det är här du kommer att äta. Med en variationsrik meny där maten blivit tillagad till perfektion som du inte kommer bli besviken över. Allt från möbler och inredning till den utmärkta servicen och maten är ett stort tecken på hur mycket omsorg och passion de har för denna restaurang.

Bra att veta

Flygtid

12h 30 min

Säkerhet

I Dar Es-Salaam finns det skickliga ficktjuvar på folkrika platser som busshållsplatser, tåg, marknader och dala-dalas. Håll väskor, fickor och fack stängda och håll ett extra öga när du är på just platser med mycket folk, det är oftast då de slår till!

Tidsskillnad

+ 1 timma sommartid, + 2 timmar vintertid.

Medeltemperatur

Dar Es-Salaam har en hög medeltemperatur året om. Den varmaste månaden på året är februari och den kallaste är augusti. De har en regnperiod mellan november-december och mars-maj. Den regnigaste månaden på året är april och den torraste är augusti.

Prisnivåer i Dar es Salaam

Cirkapriser restaurang:
 • En enkel lunch: 50kr
 • Tre rätters middag för två: 300kr
 • Coca Cola: 5kr
 • Lokal öl (50cl): 13kr
 • Vatten: 5kr
 • Cirkapriser butik:
 • Coca Cola: 5kr
 • lokal öl: 13kr
 • Vatten 1,5L: 8kr
 • 75 cl vin: 75kr
 • Cigaretter: 20kr (marlboro)

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Tanzania, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om Norwegians resekort 

Befolkning

ca 2,7 miljoner invånare.

Valuta

Tanzania shillingens (Tsh) och US-dollar går även bra att betala med inom Tanzanias turistnäring.

El

240, en brittisk adapter behövs (tre pluggar).

Vatten

Det rekommenderas inte att dricka kranvattnet i Tanzania.

Pass & visum

Passet ska vara i gott skick och ett visum krävs för att kunna besöka landet.