Bongoyo_island

Bongoyo Island

Bongoyo är en obebodd ö som ligger precis utanför Dar es Salaam’s kust. Hit tar man sig enkelt via båt och resan tar endast cirka 20 minuter.

Bongoyo ligger strax söder om Mbudya Island och är till skillnad mot sin norra grannö ganska klippig. Här finns två mindre stränder, en i stort sett obesökt strand och den strand där båtarna lägger till. Hit åker man för att bada, utforska grottor, dyka, snorkla eller vandra i tät skog.

Bongoyo Island är en riktig äventyrsö och gillar man grottor kommer man att älska Bongoyo. Här finns både grottor på land och undervattensgrottor. Inåt landet efter stranden finns tät skog som bjuder på en äventyrlig vandring. Men tänk på att se dig för vart du går, ön är vildvuxen och inte direkt upptrampad.

Eftersom att Bongoyo Island är en obebodd ö åker man bara hit över dagen och på grund av det är faciliteterna på ön ganska begränsade. På stranden finns ett litet antal banda huts och det finns viss försäljning av mat och dryck. Det finns också möjlighet att hyra utrustning för dykning och snorkling.

Men vill man bada och slappna av på stranden rekommenderar vi istället att man tar sig norrut till Mbudya Island, som är en lite mer strandvänlig ö. Man kan sammafatta det så här:

Bongoyo Island – Äventyr, dykning, grottor och vandring.

Mbudya Island – Sol, bad, dykning, snorkling och viss vandring.

Det är möjligt att åka hit dagligen via båt och det är enkelt att ta sig hit från Dar es Salaam. Vill man ha ön för sig själv ska man åka hit på en vardag. På helgen är det fler besökare än under vardagarna, men det är ändå ingen större mängd.

Så på det stora hela får man en obebodd ö att utforska i stort sett på egen hand. Perfekt för den som vara Robinson Kruse för en dag.

Leave a Reply