camping

Att äta ute i naturen

När du åker ut på Safari i Tanzania är det möjligt att du kommer stöta på problemet att du inte har något smidigt att äta med. Detta speciellt ifall du bor mer primitivt i ett tält eller liknande, som inte erbjuder samma bekvämligheter som vi är vana vid hemma i Sverige.

På vissa ställen i Tanzania är det också möjligt att campa eller tälta på egen hand. Detta är en häftig upplevelse eftersom att man får möjligheten att vara nära moder natur och det land där den första människan härstammar ifrån. Men att vara ute i naturen och campa på egen hand innebär också att man måste anpassa sig och tillaga sin egen mat.

Ute i naturen finns det ju nämligen inga restauranger som serverar färdig mat, och inte heller några mataffärer där allting är färdigpackat och klart för att äta. Visst kan man ta med sig nötter, kex och konservburkar, men det är knappast något man vill äta under en längre period.

Ett stormkök, även känt som friluftskök är då att rekommendera. Ett stormkök är ett medtagbart ”kök”, eller mer som en platta där du kan laga mat. Stormköket drivs på gas och kan användas även på ställen där det är förbjudet att elda på grund av brandrisk. Det är enkelt att använda och det enda man egentligen behöver göra är att vrida på gasen och ställa kastrullen/stekjärnet på plattan och lägga på maten.

Hur du bäst och smidigast äter maten

Efter maten är tillagad så uppstår det ännu ett problem för dig som är ute i vildmarken. Det är ganska opraktiskt att ta med sig en traditionell tallrik som vi äter på hemma och även om plasttallrikar fungerar, så är det inte att rekommendera, dels på grund av att det inte är bra för naturen och dels för att du måste gå runt och bära på skräpet.

Det som istället rekommenderas är att man använder sig av en skål i aluminium. Detta väger förhållandevis lite och det är mycket hållbart. Det är också enkelt att tvätta av med vatten och sprit efter måltiden.

Nu när du löst problemet om var du ska lägga maten, så finns det ett problem kvar att lösa, och det är hur du ska få maten från skålen till munnen. Givetvis kan man använda händerna för detta ändamål, men det är inte särskilt praktiskt och inte heller det mest hygieniska att göra ute i vildmarken.

Vi rekommenderar att du använder en så kallad spork. En spork är en kniv, gaffel och sked i ett. Sporken är ett måste att ha för alla friluftsentusiaster. Oavsett om du lagar din egen mat, eller äter frukt ute i naturen, så kan du med sporken både dela och äta mat och frukt. Den är supersmidig, billig, återanvändbar och framförallt så är sporken enkel att ta med sig, tack vare sin lilla storlek.

Spork

Leave a Reply