Arusha är en av Tanzanias största och viktigaste städer. Staden är en känd utgångspunkt för safariresor i nationalparkerna Serengeti, Ngorongoro, Tarangire och Arusha National Park. Arusha är belägen vid foten av Mount Meru, som är det näst högsta berget i Tanzania. Endast några mil ifrån staden finner man Afrikas och Tanzanias högsta berg – Kilimanjaro.

Turismen är oerhört viktig i staden, vilket också märks tydligt i utbudet av resebyråer som arrangerar utflykter och aktiviteter som klättring, safari, vandring och mycket mer. I Arusha finns också en central marknad där man bland annat kan fynda lokala hantverk, kryddor och souvenirer. Runtomkring finns en chans att uppleva det genuina och lantliga Tanzania genom ett besök i någon av de närliggande byarna.

Arusha har två flygplatser. Kilimanjaro International Airport som har regelbundna flyg från Amsterdam, Frankfurt och Istanbul samt Addis Ababa, Nairobi, Dar es Salaam och Zanzibar. Den andra flygplatsen Arusha Municipal Airport erbjuder endast inrikesflyg inom Tanzania.

Se & Göra

Safari

I närheten av Arusha ligger flera av Tanzanias nationalparker. Härifrån tar man sig enkelt till Serengeti och Ngorongoro, Tarangire och Arusha National Park. Det finns många lokala resebyråer och det är billigare att boka på plats. Vi rekommenderar Roy Safaris Ltd och Duma Explorer, som båda har sina kontor i Arusha.

Vandring & camping

Runtomkring Arusha finns många bra möjligheter för vandring och klättring samt camping. Det bästa är att anlita en lokal guide som visar en runt och bidrar med sin expertis om lokalområdet. Vi kan rekommendera att man campar tillsammans med massajerna. En mycket trevlig upplevelse!

Central Market

Marknaden i Arusha är väl värt ett besök. Här kan man fynda lokala hantverk, kryddor och souvenirer, men det säljs även mycket annat och det är fascinerande att gå runt och titta på allting. Lokalbefolkningen är väldigt trevliga och öppna, så var inte rädd för att prata med dem. Man bör också öva lite på sin förmåga att pruta innan om man vill komma undan med riktiga fynd.

Arusha Village Experience

Upptäck Arusha och byarna runtomkring. Lär känna kulturen och de lokala invånarna. Tillsammans med en engelsktalande guide får du chansen att komma nära och uppleva Tanzania på riktigt.

Cultural Heritage Center

Konst och kultur samlat i ett hus där man får chansen att lära sig mer om Tanzanias kultur och lokala traditioner. Rekommenderas varmt.

Ngurdoto Crater

En vulkankrater omgiven av en vacker natur och ett rikt djurliv. Kratern är belägen i Arusha National Park och är garanterat något man inte får missa.

Ol Doinyo Lengai

Ol Doinyo Lengai är en aktiv vulkan som ligger i Gregory Rift söder om Lake Natron. Det är möjligt att klättra upp för vulkanen med hjälp av massaiguider. Vägen upp bjuder på fantastiska vyer över det vackra landskapet. Ol Doinyo Lengai betyder ”Mountain of God” på massajernas språk.

Ta sig runt

De vanligaste sättet att ta sig runt i Arusha och runtomkring är Daladalas. Detta är det billigaste färdmedlet, men inte det säkraste. Vi rekommenderar Daladala för kortare resor och riktiga taxibilar för längre resor. Även taxi är billigt, men var noga med att komma överens om priset innan du sätter dig i bilen. Var också uppmärksamma på vilka priser ni betalar, så att ni slipper betala ”turistpriser”.

Boende

I Arusha finns många hotell och det finns även vandrarhem om man vill bo så billigt som möjligt. Arusha Backpackers och Meru House Inn är två budgetalternativ med bra standard och trevlig personal.

Mat & Dryck

Det finns ett ganska stort utbud av restauranger i Arusha som serverar både lokala och internationella rätter. Indisk mat håller bäst kvalité och ger mest för pengarna i Arusha tack vare ett stort antal indier i staden. Restaurangen Big Bite på Swahili road är en favorit hos många.

När det gäller nattliv finns en del barer man kan besöka. Vi rekommenderar att man inte tar med sig värdesaker eftersom det inte är ovanligt med ficktjuvar runt dessa ställen.

Säkerhet

  • Håll koll på dina värdesaker
  • Gå inte ensam i mörkret
  • Ta alltid taxi när det är mörkt ute
  • Visa inte värdesaker
  • Håll en låg profil
  • Respektera lagar och den lokala kulturen

Med största sannolikhet kommer någon att försöka pracka på dig saker som dem vill att du ska köpa. Det är också möjligt att de förföljer dig, vilket kan kännas obehagligt, men är oftast inget att oroa sig över. Fortsätt gå och säg bestämt ”Hapana Asante” som betyder nej tack.

Undvik att gå runt ensam vid Old Moshi Road. Detta område är ökänt för rån och överfall. För det mesta som turist gäller det att vara ensam så lite som möjligt, speciellt om man är tjej eftersom man då är ett enkelt byte. Arusha är med afrikanska mått en relativt säker stad och under dagtid behöver man inte oroa sig, så länge man följer vanligt vett och håller låg profil.